Hoe Lang Blijft De televisie Nog relevant

Wij Nederlanders kijken graag televisie

De gemiddelde Nederlander kijkt ongeveer 3 uur en 15 minuten per dag naar de televisie. Dat is eigenlijk best veel en duidelijk meer dan vroeger. In 2000 zaten we met zijn allen gemiddeld 2 uur en 42 minuten voor de buis.

Als we Nederland vergelijken met de ons omliggende landen scoren we in een middenmoot. De Scandinavische landen kijken minder, in Frankrijk en Italië wordt er meer naar het kleine kastje gekeken.Buiten categorie: de US, daar neemt TV kijken zo een 4 uur per dag in beslag. En naar wat kijken we het liefst? Lokale content, series, films, kortom programma’s die hier worden gemaakt.

Lineair en on demand kijken, what’s the difference

We kijken al een tijdje niet meer alleen ‘real time’ of ‘lineair’ naar onze televisie. Sinds de opkomst van de digitale tv met zijn digicorders én content aanbieders als HBO en NETFLIX wordt content meer en meer ‘on demand’ geconsumeerd. Je kiest je film of serie uit een (uitgebreide) catalogus en kijkt wanneer je wil.

netflix-logo__140509172739

 

Op de markt bestaat ondertussen een echte vervlechting tussen het ‘klassieke’ tv-aanbod en het ‘nieuwe’ on demand kijken. De meeste standaard televisie pakketten bieden reeds (gratis of betalend) een beperkt of uitgebreid on demand pack aan. Wat kost dat? Zonder in de details van de prijzen te gaan, je moet weten dat er allerlei soort formules bestaan: betalend on demand aanbod voor een vooral bepaald aantal, een onbeperkt aanbod, en ook gewoon betalen per gekeken film of serie.

Voor mij is on demand is een fantastisch ‘extra’tje of zoals je wil een kers op de taart naast het klassieke televisie aanbod.

HOEVEEL KIJKEN WE ON DEMAND

On demand kijken wordt steeds populairder. Vandaag kijken we gemiddeld 16% on demand
(bron: onderzoek marketingfacts).
Hoe jonger we zijn, hoe meer on demand televisie kijken populair is. Ben je jonger dan 30, dan zal je ongeveer 30% van je tijd die je naar tv kijkt, genieten van het on demand aanbod.

Ik ben fan van on demand

Ik lijst de voordelen even voor je op.

Om te beginnen, on demand kijken is heerlijk gemakkelijk. Geen rekening houden met wanneer je favoriete film of serie wordt uitgezonden, gewoon gaan zitten en … kijken wat je wil wanneer je wil. Over ‘wat je wil’: de komst van bijvoorbeeld FOX sport, HBO en Netflix verruimde het aanbod van films en series sterk. De aanbieders weten mij als consument ook perfect te verleiden met uitgekiende marketing campagnes over unieke content die enkel op hun kanaal kan worden uitgezonden. De bekendste voorbeelden zijn hier Game of Thrones (HBO) en House of Cards (Netflix), maar er zijn ook heel wat kleine en minder bekende film- en serieparels die enkel uitgezonden worden op één platform.

Nog leuk: nieuwe films zijn veel sneller dan vroeger beschikbaar na hun première in hun land van herkomst (voor ons meestal de US).

Ook iets wat ik weet te appreciëren aan on demand kijken: geen vervelende reclame meer die mijn kijkervaring dwarsboomt. Ik kijk nu in een ruk mijn favoriete aflevering uit!

En tenslotte: all you can view. De meeste aanbieders bieden onbeperkt kijkplezier aan! En mocht je een binge viewer zijn: je kan alle afleveringen van één seizoen van je favoriete serie in één keer kijken!