Google Home: de ultieme assistent voor in huis?

Een simpel apparaatje dat je vertelt hoe laat je vlucht vertrekt, of er files zijn, welke planeet er het meest dichtbij de aarde ligt en hoe laat je op de eerstvolgende afspraak moet zijn. Een nieuwe film in de reeks van James Bond? Nee hoor, werkelijkheid! Google Home is hét apparaat van de nabije toekomst. Het is een eenvoudig ogend boxje met legio mogelijkheden. Je kunt hem diverse vragen stellen en simpelweg opdrachten geven. En binnenkort hebben we wellicht allemaal zo’n apparaat op de kast staan.

Encyclopedie versus Google Home

Welke vraag je ook hebt, met de openingszin ‘Ok Google’ beantwoordt het apparaatje het met gemak. Eigenlijk kunnen wij ons al geen leven meer voorstellen zonder Google, maar dan de variant waarbij we zelf onze vraag in een schermpje intypen. Waar het ooit gewoon was dat we voor moeilijke vragen een boek uit de encyclopediereeks uit de boekenkast opensloegen, hoef je in de toekomst alleen nog maar de vraag tot de speaker te richten. Ook je persoonlijke agenda wordt door het apparaatje gedeeld. Een toontje van Google Home laat weten als hij wat aan je te melden heeft. Gemakkelijk? Ja, natuurlijk. Maar een beetje eng is het ook wel. De wereld zoals we jarenlang dachten dat het nooit de onze zou worden.

Vraag en vervolgvraag

De weersverwachting, de files en het schema van de bioscoop, het is allemaal te raadplegen met Google Home. Met als bijzondere bijkomstigheid dat je bijvoorbeeld direct een reservering kunt maken voor de film die je uitzoekt. Het is dus niet alleen een vraag stellen aan het apparaat, maar ook zonder inleiding vervolgvragen stellen. Het vernuftige ding gaat niet een hele pagina uit Wikipedia voorlezen op jouw vraag, maar stelt een kort en bondig antwoord samen. Is het antwoord niet genoeg? Dan stel je een korte vervolgvraag en het apparaat laat je weten hoe het zit. Google Home staat eigenlijk de hele dag te wachten tot jij hem een commando geeft. En als je dat doet, staat hij direct voor je klaar. Dat lijkt toch een droom die uitkomt?

Samenwerking met de lamp en verwarming

Door Google Home te koppelen aan bijvoorbeeld je thermostaat of de lichtknoppen in je huis, kun je alles vanuit je luie stoel regelen. ‘Ok Google, zet de verwarming eens een graadje hoger’ is voldoende om het weer comfortabel te hebben. Wordt het buiten donker, dan geef je het apparaat de opdracht de lampen wat feller te zetten. Wellicht kun je ook koppelen dat je gordijnen vanzelf sluiten, dan hoef je helemaal niet meer uit je stoel. Het is bijna jammer dat hij niet kan koken. Google Home is jouw slimme assistent, het is alleen nog de vraag met welke fabrikanten Google een samenwerking aangaat om de hele huisautomatisering te kunnen regelen. Dus wil je veranderen van leverancier? Kijk dan eerst of je nieuwe leverancier wel partner van Google is. Anders heb je er nog niet veel aan…

Je eigen playlist afspelen

Ook aan muziek luisteren is gedacht. Je kunt je verschillende lijstjes van je favoriete muziek koppelen en bijvoorbeeld om romantische muziek vragen. Met speakers die door je hele huis hangen, kun je zelfs de muziek in de diverse ruimten van je huis aanzetten. De speaker is van hoogwaardige kwaliteit, waardoor het ook nog eens lekker klinkt. De gebruikelijke muziek-apps kun je aan het apparaat koppelen, waardoor je je eigen lijstjes op bijvoorbeeld Spotify af laat spelen. Google Home is niet groot, maar de speaker is groot genoeg om een hele kamer van muziek te voorzien. Met zijn sterke bas en zijn hoge tonen staat het apparaat zijn mannetje.

En hij past in elk interieur

Aan het oog is ook gedacht. Google Home is verkrijgbaar in diverse kleuren en materialen. Voor elk interieur is een bijpassende kleur beschikbaar. De bovenkant van Google Home is wit, de onderkant is verwisselbaar. Het apparaatje is nog geen vijftien centimeter hoog en weegt slechts een halve kilo. Je zou hem dus overal mee naartoe kunnen slepen. Toch lijkt dat niet de bedoeling, Google Home laat je waarschijnlijk gewoon op één plek in huis staan. Je moet er immers niet aan denken dat hij verdwenen is als je een prangende vraag hebt. Hij is verbonden aan het stroom en te bedienen door op je smartphone de bijbehorende app te installeren. Google Home lijkt onze nieuwe slimme huisgenoot, maar uiteraard heeft het apparaat nog wel enige beperkingen. Welke dit zijn, dat zal de tijd leren. Feit is wel dat zo’n intelligente assistent binnen afzienbare tijd aan veel huishoudens toegevoegd gaat worden.