3 Technologische Innovaties Die De Medische Wereld Veranderden

We zijn iedere dag bezig met het bedenken, implementeren en testen van nieuwe technologische innovaties en dit merk je aan de gehele maatschappij. Zo hebben de vele technologische innovaties in onze maatschappij al invloed gehad op diverse branches, zoals onder andere de medische branche. Omdat de medische wereld veel gebruik maakt van nieuwe technologieën, is de branche wellicht één van de branches waar de technologische innovaties het meeste invloed op hebben gehad.

Ben je benieuwd welke technologische innovaties de medische wereld hebben veranderd of nog steeds aan het veranderen zijn? Lees dan in dit artikel meer over de drie belangrijkste technologische innovaties die de medische wereld veranderd hebben of op dit moment de medische wereld aan het veranderen zijn.

Medisch technologische ontwikkelingen om ziekteprocessen te signaleren

diabetes-528678_1280Eén van de belangrijkste technologische innovaties voor de medische wereld, zijn de diverse medisch technologische ontwikkelingen die ervoor zorgen dat diverse ziekteprocessen eerder gesignaleerd kunnen worden. De ontwikkelingen op het gebied van de beeldvorming in combinatie met de ontwikkelingen op het gebied van molecular markers en beter begrip voor ziekteprocessen, zorgen ervoor dat ziektes eerder ontdekt kunnen worden.

Als ziektes eerder ontdekt kunnen worden en dus minder kans hebben om te verergeren, zijn deze aandoeningen mogelijk gemakkelijker te verhelpen. Hierdoor zal op de lange termijn niet alleen het inzicht vergroten, maar zal het sterftecijfer van specifieke aandoeningen en ziekten bovendien lager worden. Tot slot kan de preventie van specifieke ziekten op deze manier tevens verbeterd worden door deze technologische innovatie.

Technologische innovaties in ICT-informatiesystemen

server-90389_1280Bovendien wordt er op dit moment een grote innovatie waargenomen op het gebied van de toepassing van ICT-informatiesystemen, zoals het elektronisch patiënten dossier en eHealth. Door deze ICT-informatiesystemen wordt zorg op afstand gemakkelijker, maar nemen tevens de mogelijkheden voor patiënten om eigen regie te houden toe. Zo kunnen patiënten hun eigen dossiers inzien, zodat ze goed zicht kunnen houden op hun afspraken, medicijngebruik en de verloop van hun aandoening.

Technologische innovaties door 3D-printers

tumblr_nfy7a0mver1u2wemqo2_1280Tot slot is er één technologische innovatie die de medische wereld op dit moment al aan het veranderen is en die in de toekomst hoogstwaarschijnlijk voor nog meer medisch technologische innovatie gaat zorgen. Dit betreft de opkomst van het medisch gebruik van 3D-printers, waarbij men gebruik maakt van deze nieuwe technologie om medische problemen op te lossen.

Enkele voorbeelden van situaties waarbij de medische wereld gebruik maakt van 3D-printers, zijn de volgende:
– Het ontwikkelen van protheses door middel van een 3D-printer. Hierbij kun je denken aan een armprothese, maar ook aan protheses voor andere lichaamsdelen.
– Het ontwikkelen van medische hulpmiddelen door middel van een 3D-printer.
– Het bevorderen van het medisch onderwijs door middel van een 3D-printer.

In een ziekenhuis in Tokyo kunnen leerlingen bijvoorbeeld oefenen met opereren op 3D-geprinte lichaamsdelen.De operatie die men uitvoert lijkt levensecht, maar wordt in feite uitgevoerd op een nep lichaamsdeel. Gaat er iets fout tijdens de operatie, dan is dit dus niet erg.

Kortom: door de opkomst van 3D-printers en het feit dat er steeds nieuwe toepassingen worden bedacht voor de 3D-printer zorgt ervoor dat de medische wereld voorgoed aan het veranderen is. Door de 3D-printer heeft men namelijk niet alleen nieuwe mogelijkheden voor het ontwikkelen van protheses en medische hulpmiddelen, maar kan men bovendien het onderwijs verbeteren om de artsen van de toekomst nog beter te scholen.