De techniek achter textiel van bamboe

bamboe-textiel

Van bamboe als textielsoort weten we nog niet veel. Het is een materiaal dat in opkomst is. Het is wel iets dat de laatste tijd nogal in de spotlights staat. Er zijn namelijk nogal wat mensen die beweren dat het materiaal van de toekomst is. Waar nu nog niet veel mensen iets van bamboe in hun kast hebben hangen, kan dat binnenkort weleens anders zijn. Bamboe, wat is het eigenlijk en welke techniek zit erachter om van bamboe een kledingstuk te maken?


Tot in lengte van dagen

Bamboe als grondstof is iets dat veelvuldig voorradig is. Dat komt omdat een bamboeplant snel groeit. Sommige soorten groeien wel een meter per dag. Of dit de soorten zijn waar uiteindelijk een bamboe T-shirt van gemaakt worden, dat is de vraag. Feit is wel, als je bamboe kapt, groeit het weer aan. Je krijgt dus na de kap van een bamboebos geen taferelen zoals in het regenwoud, waar complete bossen vernietigd worden. Bamboe kan wel tegen een stootje.

Eenvoudig teeltproces

Voor de teelt van bamboe heb je niet veel nodig. Sterker nog: het lijkt erop dat je geen hogere wiskunde voor hoeft te hebben. De plant groeit van de natuurlijke regenval. Pesticiden of kunstmest hoef je niet te gebruiken. Daar hoeft de teler zich dus niet in te verdiepen. Daarnaast schijnt de plant erosie te voorkomen en biologisch afbreekbaar te zijn. Een serie pluspunten waar je wat mee kunt.

Maar dan …

Als we nadenken over de bamboe als textielvezel, kunnen we ons daar in eerste instantie weinig bij voorstellen. Een bamboestengel is niet iets waar je direct garen bij ziet. Er is een speciaal proces nodig om zo ver te komen. Het bamboe wordt op een chemische manier gesmolten. Er wordt een spulletje van gemaakt dat je kunt vergelijken met houtpulp. De cellulose van de bamboeplant wordt in een oplosmiddel gelegd en van de pulp wordt op een mechanische manier draad gesponnen.

Nog in ontwikkeling

Naar het productieproces van bamboe als garen wordt volop onderzoek gedaan. Het is dus nog niet goed te zeggen of dit proces al helemaal is uitontwikkeld. Grote kans dat bamboe in de toekomst nog veel duurzamer wordt dan het nu al is. Aan het chemische proces ontbreekt het nog een beetje, maar het eerste stadium is al goed op weg. Qua duurzaamheid dan. Als dat laatste stapje nog wat meer ontwikkeld kan worden, is het materiaal van de toekomst geboren.

In plaats van katoen

Nu het garen eenmaal gesponnen is, is het tijd om uit te leggen voor welke toepassing bamboe geschikt is. We zien bamboe tot nu toe vooral in producten die voorheen van katoen gemaakt werden. Neem bijvoorbeeld ondergoed, sokken, basic T-shirts, dat soort producten. Er zijn ook al spijkerbroeken op de markt die van bamboe gemaakt zijn. Bamboe neemt veel vocht op, wat het een perfect materiaal maakt voor bijvoorbeeld sportkleding. Ook werkt het thermisch en kan het een machinewasbeurt goed handelen. Krimpen doet het niet. En dat terwijl het er uitziet als een luxe textielsoort, die zijdezacht aanvoelt.