Infrarood Sauna Kopen? Lees eerst dit artikel!

Als je voor thuis een infraroodsauna wilt kopen, is het handig om te weten wat een infraroodsauna precies is. Welke werking heeft de sauna en moet je voor je de sauna laat installeren bouwkundige aanpassingen aan je woning laten doen? Bovendien, wat verbruikt een infraroodsauna eigenlijk aan stroom? We geven je een aantal handige weetjes, waardoor je met de aanschaf van een infraroodsauna niet over een nacht ijs gaat.

Korte, midden of lange golf

De dieptewerking van de lampen van een infraroodsauna komen door de korte golf in de lampen. Je hebt drie soorten saunalampen voor een infraroodsauna, korte, midden en lange golf. De korte golf zorgt dus voor de dieptewerking van de warmte, de middengolf beperkt zich tot doordringen in de bovenste huidlagen en de lange golf is vooral bedoeld voor het verwarmen van de ruimte. De warmte van de lampen met lange golf zijn eigenlijk het meest te vergelijken met de warmte van een kachel in een traditionele Finse sauna. Wil je een infraroodsauna omdat je last hebt van stramme spieren? Zorg er dan voor dat jouw infraroodsauna voorzien is van lampen met korte golf.

Plug-and-play

Voor de aanschaf van een infraroodsauna is het handig dat je weet hoe het zit met eventuele bouwkundige aanpassingen in je woning. Het enige wat je nodig hebt voor een infraroodsauna is ruimte. Dit klinkt misschien wat eenvoudig, maar zo is het dan ook. Je moet ervoor zorgen dat de ruimte in je woning dermate is, dat je een sauna kwijt kunt. Let goed op waar je de sauna plaatst, vaak past het niet onder een schuine wand. Ook is het niet handig om de sauna voor een raam te plaatsen. Dit omdat je raam dan compleet achter de sauna verdwijnt. Verder is een infraroodsauna in feite plug-and-play: opbouwen,stekker erin en klaar.

Stroomverbruik

Een infraroodsauna gebruikt natuurlijk stroom, laten we daar eerlijk over zijn. Hoeveel stroom de sauna gebruikt, is afhankelijk van veel factoren. Welke lampen erin geïnstalleerd zijn bijvoorbeeld, en hoe groot hij is. Het is maar net hoeveel vierkante meters de lampen moeten verwarmen. Ook hebben de verschillende stralingen elk hun eigen energieverbruik. Gemiddeld genomen kun je ervan uitgaan dat een uurtje in de sauna nog geen dertig cent kost. Om precies te weten wat jouw sauna, of de sauna die je wilt aanschaffen, verbruikt, moet je dus weten hoeveel Watt de lampen zijn. Laat een specialist je voorlichten, hij weet precies hoe het in elkaar zit.

Dieptewerking

Een infraroodsauna is erg goed voor je spieren. Dat is een feit. De warmte in een infraroodsauna dringt diep tot je lichaam door, waardoor je doorbloeding goed op gang komt. Afvalstoffen worden automatisch door je lijf verjaagd en je spieren voelen door de betere doorbloeding veel soepeler aan. Afhankelijk van hoe groot jouw klachten zijn aan spieren of gewrichten, kan de sauna dus echt helpen je lijf minder stram te krijgen. Wil je precies weten hoe dit zit, vraag dan een arts om advies. Vooral als je last hebt van reumatische klachten, is de mening van een specialist erg belangrijk. Overigens is wat men zegt over infraroodsauna en afvallen niet bewezen. Je lichaam voert dan wel afvalstoffen af, maar geen vet. Het is dus niet zo dat je zonder meer afvalt, als je een infraroodsauna in huis hebt.