Het nieuwe fietsen; elektrisch!

De hedendaagse manier van fietsen is veel veranderd ten opzichte van jaren geleden. De fiets begon als vervoermiddel waarmee men alle mogelijke afstanden aflegde. We kennen de fiets de laatste tientallen jaren als vervoermiddel van kinderen naar school of moeders naar de supermarkt, de meer noodzakelijke ritjes. Onder andere door de komst van de e-bike is fietsen weer een ontspannen moment geworden.

De opkomst van de elektrische fiets

De elektrische fiets is al een jaar of vijf enorm in opmars. Ieder jaar nog stijgen de verkopen flink. Het is gedaan met het stoffige imago van de fiets, hij is niet alleen voor ouderen, juist ook voor jongeren.

De technologie van de elektrische fiets

De ondersteuning die je van de e bike krijgt wordt teweeggebracht door een motor die wordt aangedreven door een accu. Om de motor van de fiets te laten werken moet de accu opgeladen worden. Bij de meeste elektrische fietsen is de accu te verwijderen en kun je hem gewoon binnen aan de oplader leggen. De inhoud van de accu bepaald hoe lang je kunt fietsen met behulp van de motorondersteuning. Gemiddeld kun je 50 tot 80 kilometer fietsen op één acculading. Let wel op; de actieradius is ook afhankelijk van externe factoren zoals weersomstandigheden, bandenspanning en het gewicht van de berijder. Ga je fietsen met flinke tegenwind dan zul je minder lang met de accu kunnen doen dan wanneer het windstil is.

De voordelen van de elektrische fiets

Het fietsen op een elektrische fiets heeft vele voordelen. Door de ondersteuning van de elektrische motor kun je een langere afstand afleggen in een kortere tijd dan op een ‘gewone’ fiets. Je kunt er bijvoorbeeld eenvoudig mee naar je werk fietsen zonder moe en bezweet aan te komen. Of als je vaak met twee kinderen en volle boodschappen tassen fietst, ben je ook wel toe aan een steuntje in de rug. Door de elektrische fiets laat je ook makkelijker de auto staan, wat naast voordelen voor je gezondheid ook voordelig is voor de financiën en het milieu.