Speed Pedelecs: de regels in 2017

Het aantal speed pedelecs op de Nederlandse fietspaden neemt steeds meer toe. 1,2 procent van het totaal aantal verkochte e-bikes is een speed pedelec. Dit zijn jaarlijks 11.000 fietsen! De speed pedelec is een type elektrische fiets die wel 45 km/u kan rijden, maar dezelfde regels kent als de ‘gewone’ elektrische fiets. Echter staan de komende tijd grote veranderingen te wachten met betrekking tot de regels voor deze snelle fiets. Hierbij een overzicht van de regels in 2017.

De regels in 2017

Momenteel gelden voor de speed pedelec identieke regels als voor een ander type elektrische fiets. Dit terwijl de speed pedelec stukken hogere snelheden kan bereiken. In 2017 komen hier aanpassingen in, dan zal de speed pedelec dezelfde regels krijgen als de bromfiets. Ofwel: om hem te mogen rijden moet je minimaal 16 jaar zijn, een helm is verplicht, binnen de bebouwde kom moet je op de rijbaan fietsen, je moet in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs en de fiets moet voorzien zijn van een verzekeringsplaatje.

De regels in België en Duitsland

Ook bij onze buurlanden rijden steeds meer speed pedelecs rond. Maar hier zijn de regels anders dan bij ons. In België wordt een extra bromfietsklasse gemaakt, tussen de gewone fiets en de bromfiets in. Je mag daar met de speed pedelec dan bijvoorbeeld wel op wegen komen waar de bromfiets niet mag rijden. In Duitsland gelden strengere regels. Hier behoort de speed pedelec bij de lichte motorrijwielen. Hier zitten veel regels aan verbonden, onder andere moet de speed pedelec een achteruitkijkspiegel hebben, een zijstandaard hebben, er mag geen kinderzitje op en je mag er niet mee in eenrichtingsstraten tegen het verkeer in rijden.

Een boel regels en veranderingen, maar allemaal voor onze eigen veiligheid. Denk bij de aanschaf van een speed pedelec dus goed na of je deze regels wilt en gaat naleven. Anders kun je altijd nog kiezen voor een ander type e-bike.