5 Schokkende Technologieën Die Onze Toekomst Zullen Veranderen

Als je oude science fictionfilms bekijkt, zal je ongetwijfeld veel apparatuur zien die tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is. De technologie ontwikkelt zich in een razend tempo en verandert daarmee de wereld om ons heen. Hier zijn 5 technologieën die de wereld ingrijpend zullen veranderen.

Zelfrijdende auto’s

Zelfrijdende auto’s bestaan al een tijdje en de technologie wordt steeds beter en veiliger. De nu bestaande modellen zouden waarschijnlijk zonder brokken te maken de weg op kunnen. Als je alle voertuigen op de weg door zelfrijdende vervangt, ontstaan er ongekende mogelijkheden. De voertuigen zouden met elkaar kunnen communiceren om filevorming af te wenden, of lastige manoeuvres zoals invoegen tot een goed einde te brengen. Zelfrijdende auto’s brengen echter ook nieuwe ethische vragen met zich mee: moet een auto bijvoorbeeld geprogrammeerd zijn om bij een dreigind ongeluk zijn eigen inzittenden te redden, of om eventueel zichzelf op te offeren om een nog groter ongeluk te voorkomen?

Augmented Reality

 

Augmented Reality combineert virtual reality met de echte wereld. Je kunt augmented reality beleven door middel van een bril die ruimte om je heen analyseert er en dingen aan toe kan voegen. Zo kun je computer- en televisieschermen op voorwerpen of in de ruimte projecteren, of objecten een heel ander uiterlijk geven. Het zal niet lang meer duren voor de eerste augmented realitygames op de markt komen. Ook in het dagelijks leven opent augmented reality nieuwe deuren: je kunt denken aan een routeplanner die daadwerkelijk op de weg is geprojecteerd, of een standsrondleiding.

Artificial Intelligence

 

De robots uit onze kinderfantasieën worden langzaam maar zeker voorbijgestreefd door de robots die tegenwoordig worden gemaakt. Vooral op het gebied van Artificial Intelligence worden grote sprongen gemaakt. We komen steeds dichter bij een robot met een vorm van zelfbewustzijn, die nieuwe gebeurtenissen kan analyseren en zelf van een passende reactie kan voorzien. We hoeven echter nog niet bang te zijn dat onze eigen machines zich tegen ons keren en de macht overnemen; vergeleken bij zijn science fictionbroers is de echte robot nog behoorlijk hulpeloos.

Atmosferische energie

Energie uit de lucht plukken. Het klinkt als een fabeltje, maar het is misschien het antwoord op een van de grootste vraagstukken van onze tijd: waar halen we onze energie vandaan als de voorraad fossiele brandstoffen uitgeput raakt? We zijn ons alleen bewust van elektriciteit in de lucht als het onweert, maar er is altijd elektriciteit aanwezig in de lucht. Als het ons lukt om die op te slaan, betekent dat een doorbraak met economische, politieke en milieugerelateerde gevolgen.

Hoofdtransplantatie

Je leest het goed: er zijn wetenschappers die claimen dat een succesvolle hoofdtransplantatie nu al mogelijk is. Nieuwe technieken maken het mogelijk om afgesneden zenuwen met elkaar te verbinden, en een lichaam in theorie te laten functioneren met een ander hoofd. Afgezien van de vraag of het kan, moeten we ons ook over de vraag buigen of we dit willen. Toegegeven, een geheel nieuw lichaam zou voor mensen met ernstig lichamelijk letsel een uitkomst zijn. Toch roept het idee veel vragen op: wat als er voor een volwassen man alleen een lichaam beschikbaar is van een 13-jarige? Mag je van geslacht veranderen op deze manier? Hoe komen we eigenlijk aan levende lichamen? Gezien dergelijke ethische problemen is hoofdtransplantatie hoe dan ook nog toekomstmuziek.