Hoe Een Instructie Video Ingewikkelde Onderwerpen Verhelderend Maakt

Als je uit wilt leggen hoe iets werkt, dan kun je dat het meest eenvoudig doen door het te laten zien. Een gebruiksaanwijzing op papier lezen blijft veel minder hangen dan in een daadwerkelijke instructie zien hoe het moet. Omdat je soms met die instructie een grote doelgroep moet bereiken, is een instructievideo dé oplossing.

Hoe het werkt

Wie je iets uit wilt leggen dat maakt eigenlijk niet uit: je medewerkers, gebruikers of klanten. Als je een instructievideo laat maken hoef je maar één keer te laten zien hoe het werkt. We kennen een instructiefilmpje vooral als een soort gebruiksaanwijzing voor producten, maar ook bijvoorbeeld hoe een bepaald onderzoek werkt in een ziekenhuis of hoe je een bepaald gerecht het beste kunt bereiden kun je in beeld vatten. Door de kijker van jouw instructievideo stap voor stap uit te leggen hoe jouw dienst, product of werk in elkaar zit, wordt het begrip vergroot.

Beslagen ten ijs

Als je een goede instructievideo maakt, begin dan bij het begin: een script. Alleen door in kaart te brengen welke boodschap je over wilt brengen en hoe voorkom je dat je video alle kanten op gaat. Met een duidelijk script is de eerste stap gezet. Vervolgens bereid je je goed voor door alles klaar te leggen wat je nodig hebt. Ga je een instructievideo maken voor de werking van een apparaat dan heb je uiteraard een andere insteek dan als je een instructiefilmpje maakt over een onderzoek in een ziekenhuis. Voor elk soort video geldt: een goede voorbereiding is het halve werk!

Eenvoud is alles

Voorkom ingewikkelde termen of wazige processen. Zorg ervoor dat je hapklare brokken aandient. Alleen op deze manier kun je de meest ingewikkelde onderwerpen helder in beeld krijgen. Door duidelijke taal te spreken en alles stapsgewijs uit te leggen maak je het een stuk eenvoudiger. Waar je ook op moet letten is dat je de doelgroep aanspreekt. Ga je bijvoorbeeld uitleggen hoe een apparaat werkt dat gemiddeld genomen alleen door een bouwvakker gebruikt wordt, laat dan degene die alles op de video uitlegt geen driedelig pak aantrekken. Ook hier geldt: eenvoud is alles.

Plank misslaan

Bij elk filmpje, dus ook bij een instructievideo is het belangrijk dat je zorgt dat de boog gespannen blijft. Ben je de aandacht van de kijker kwijt, dan zal hij niet snel meer het stappenplan van de video volgen. Vooral als je iets uit wilt leggen dat heel ingewikkeld is, moet je zorgen voor wisselende shots, inzoomen, uitzoomen, snelheid, etc. Eigenlijk kan een goede instructievideo alleen door een specialist gemaakt worden. Denk je daar te gemakkelijk over dan kan de video de plank volledig misslaan.

Tweede stem

Ook bij een instructievideo kun je kiezen voor een voice-over. Deze persoon is niet in beeld, maar je hoort hem wel. Een voice-over richt zich direct tot de kijker. Zo voelt de kijker zich aangesproken, heeft hij het gevoel dat hij echt moet luisteren en komt de informatie nog duidelijker over. Een voice-over kan ook heel gedoseerd samenvattingen meegeven over wat de kijker zojuist gezien heeft. Zo zorg je dat jouw instructievideo nog duidelijker wordt, ook als het onderwerp ingewikkeld is.