Hoe De Internet Of Things De Grens Tussen Digitaal En Fysiek Vervaagt

De digitalisering van de wereld neemt toe. Een proces dat jaren geleden al werd ingezet, maar tegenwoordig steeds vaker op de voorgrond treedt. Het is moeilijk deze digitalisering te weerstaan: met Facebook, Twitter en andere internationale platformen bevindt de belevingswereld van véél mensen zich voor een groot en belangrijk deel achter een beeldscherm.

Ontwikkeling

Hoe-De-Internet-Of-Things-De-Grens-Tussen-Digitaal-En-Fysiek-VervaagtInternet bevindt zich in een blijvende opkomst en komt in steeds meer digitale elementen voor, variërend van televisies voorzien van een Smart-element tot de meest recente horloges van fabrikanten als Samsung en Apple. Is deze ontwikkeling zorgwekkend?

In principe niet, gezien de verplaatsing naar virtualiteit ook voordelen oplevert. Ten slotte zijn dezelfde personen eenvoudiger in staat om mensen te ontmoeten die ze op een andere wijze misschien wel nooit hadden ontmoet. En via sociale media blijven contacten wellicht langer behouden dan zonder deze platforms het geval was geweest.

Desondanks is er sprake van een vervaging tussen de grenzen van digitaal een fysiek – een vervaging die we niet hoeven te voorkomen, maar wel altijd in de gaten moeten houden.

Verrijking

Zo’n versmelting van twee werelden, namelijk de digitale en de fysieke varianten, is een logisch gevolg van de progressie van de mensheid. De wetenschap stelt ons in staat om producten, diensten en apparaten voort te brengen waartoe we pak ‘m beet twintig jaar geleden nog helemaal niet in staat toe waren. Met dit soort producten wordt de fysieke wereld verrijkt, zo beweren sommigen. Zij stellen dat een pinpas, een smartphone of een digitale luidspreker zorgt voor iets wat we in de fysieke wereld nooit hadden. De virtuele wereld voegt als het ware een bepaalde dimensie toe aan de fysieke wereld.

Behoeften

En de behoefte tot een dergelijke toevoeging is ruimschoots aanwezig. Communiceren gebeurt steeds vaker uitsluitend via het wereldwijde web, waarbij fysieke ontmoetingen voor even worden vergeten. Het is eenvoudiger, grenzeloos en – bovenal – vrij. Daar schuilt dan ook direct een risico in. Waar veel personen internet gebruiken als een soort voorportaal voor een fysieke afspraak, wordt het steeds meer een vervanging.

Zo bestaan er mensen die duizenden vrienden op sociale media hebben, maar in het werkelijk leven volledig eenzaam zijn. Je kunt het jezelf dan afvragen welke waarde de digitale wereld als ontmoetingsplaats heeft en of deze we zo vrij is als men beweert.

Digitalisering

Hoe-De-Internet-Of-Things-De-Grens-Tussen-Digitaal-En-Fysiek-VervaagtDit is nog maar een voorbeeld van de digitalisering en hoe deze leidt tot een vervaging van grenzen tussen beeldscherm en realiteit. Ook op andere gebieden blijft het niet bij een aanvulling, maar zijn er complete veranderingen op komst.

Neem nu de recent geïntroduceerde dienst van computergigant Apple: Apple Pay, betalen met behulp van je Smartphone. Nu nog aanvullend, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat munten en biljetten er in zijn geheel niet meer toe doen.

Of dit een kwestie van goed of fout is, hangt af van persoonlijke wensen en voorkeuren. Een gevolg dat we wél kunnen constateren aan de hand van dit soort voorbeelden, is dat de grens tussen de fysieke en digitale wereld aan het vervagen is. Deze gaan in elkaar op en zorgen voor één wereld waarin iedereen moeiteloos schakelt tussen enerzijds de digitale wereld en anderzijds de fysieke variant. Een proces waar ongetwijfeld niet iedereen even makkelijk mee omgaat. De gevolgen moeten blijken.